0

Meer nieuws

27 maart 2024

Alles wat je moet weten over slapen op water

11 augustus 2023

Zes voordelen van een waterbed

10 februari 2023

Doe goed, slaap beter!

23 januari 2022

Goed slapen

21 januari 2020

Droomroosje wordt wakker

Droomroosje wordt wakker

Edwin Spier
|
21 januari 2020

Vandaag precies 1000 jaar geleden prikte Roosje zich aan de spoel van een spinnewiel en viel in slaap. Vandaag is de grote dag, vandaag wordt ze wakker. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Sliep ze op een waterbed?

Maar weet je wat ik me nu afvroeg? Waar sliep Roosje nu al die jaren op? Het moet bijna wel een waterbed zijn geweest want alleen een waterbed kuilt niet, zorgt dat de ruggenwervel in de juiste houding ligt en heeft altijd de juiste temperatuur, heerlijk koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter. We zullen het zo zien, ik zal het haar vragen want het duurt nu niet meer lang, Droomroosje wordt zo wakker!

Droomroosje, het verhaal

Ken je trouwens het verhaal van Droomroosje? Zal ik je het vertellen? Oké, luister.

Bijna 1000 geleden en niet eens zover hier vandaan woonde een koning en koningin. De koning en koningin waren heel rijk en hadden bijna alles wat ze maar wilden hebben.

Ze hadden alleen geen kinderen. Dat vond de koningin heel erg want ze wilde heel graag een kindje. Ze probeerden van alles maar de koningin werd niet zwanger. Dus gingen ze naar een dokter en deze gaf ze een drankje en hier moest de koningin elke dag voor het eten een slokje van nemen. Maar het hielp niet, de koningin werd niet zwanger.

Ten einde raad ging de koning naar de oude heks in het bos en vroeg haar hen te helpen. “Dat kan” zei de oude heks. “Ik kan de koningin zwanger maken echter op één voorwaarde. Als de koningin zwanger is dan wil ik van jullie een grote kist vol met gouden munten en juwelen”. “Geen probleem” zei de koning. “Als mijn vrouw zwanger is en wij een kindje krijgen dan krijg jij van ons een kist vol met gouden munten en juwelen, geen probleem”. “Kom morgen maar terug” zei de oude heks.

De koning vertrok en vertelde thuis alles aan de koningin.  

De volgende dag ging de koning terug naar de oude heks. Hij klopte op de deur. De deur ging open “Kom maar binnen” zei de oude heks en samen liepen ze door de lange gang naar de keuken en daar gaf de oude heks drie pillen aan de koning. Een rode, een groene en een gele en ze zei “Als de koningin op maandag de rode neemt, op dinsdag de blauwe en op vrijdag om precies twaalf uur de gele dan wordt de koningin binnen drie dagen zwanger”. De koning was blij, hij pakte de pillen en ging snel naar huis waar hij de pillen aan de koningin gaf.

De koningin nam op maandag de rode, op dinsdag de blauwe en op vrijdag om precies twaalf uur de gele en ja de koningin werd binnen drie dagen zwanger. Negen maanden later kregen ze een baby, het was een meisje en ze noemden haar Roosje.  

De koning en de koningin waren heel gelukkig en organiseerden een groot feest om de geboorte van hun dochter te vieren. Ze hadden iedereen uitgenodigd, het hele dorp was er. Iedereen behalve de oude heks, die waren ze vergeten. Ook was de koning vergeten dat hij de oude heks een grote kist vol met gouden munten en juwelen zou geven als de koningin een baby zouden krijgen.

En nu midden op het grote feest van de geboorte van hun dochter stond ze daar, de oude heks. Iedereen zag haar en schrok. Het was muisstil en de oude heks keek boos. “Je had me iets beloofd” zei de oude heks. De koning werd rood  en herinnerde zich zijn belofte. “Als straf spreek ik een vloek over jouw dochter uit. Jou dochter zal zich prikken aan een weefspoel van een spinnewiel en hierdoor in slaap vallen en 1000 jaar slapen!” De oude heks draaide zich om en liep weg.

Alle gasten moesten lachen en begonnen weer te eten en te drinken. En het feest duurde nog de hele avond. De koning wist dat hij zijn belofte aan de heks niet gehouden had en was bang. De volgende dag verbood de koning alle spinnewielen. Bijna iedereen in het dorp had wel een spinnewiel want zo konden ze van wol draden maken. En met de draden maakte men kleren zoals; truien, sokken en broeken. Maar toch werden alle spinnewielen werden in het dorp in beslag genomen, verzameld, opgehaald en verbrand.

De koning en koningin waren nu gerust want nu kon Roosje zich niet meer prikken aan een weefspoel van een spinnewiel.  

Jaren gingen voorbij de koning en koningin vergaten de vloek en hun kleine Roosje bloeide, groeide op tot een jonge knappe prinses met mooie lange bruine haren. Ze was lief, zorgzaam en altijd erg nieuwsgierig en ook al was ze een prinses ze deed soms stiekem zelf de boodschappen. Dit mochten de koning en de koningin niet weten want een echte prinses doet niet zelf de boodschappen. Maar deze nieuwsgierige jonge prinses vond boodschappen doen leuk en zo ook op deze dag.

Op een vroege middag ergens in Januari klom de prinses uit het raam. Met haar haren in een knotje, in een jas met een grote roze bontkraag en op roze sloffen liep ze naar de winkel. Niemand herkende haar.  

Op weg naar de winkel zag Roosje bij een kleine vervallen huisje de deur openstaan en nieuwsgierig als ze is keek ze even naar binnen.

Daar zat een oude vrouw aan een spinnewiel te spinnen. “Wat is dat, wat bent u aan het doen?” vroeg Roosje. “Ik ben garen aan het spinnen” zei de oude vrouw. “Wil je het ook eens proberen?” Roosje en iedereen in het dorp waren allang de vloek van de oude heks vergeten en nam plaats achter het spinnewiel en begon te spinnen. In het begin ging het goed maar daarna prikte Roosje zich! “Au” zei ze en viel in slaap.  

De oude vrouw rende naar de koning en vertelde wat er gebeurt was. De koning en de koningin waren erg verdrietig, Roosje zou 1000 jaar slapen! De koning kocht het beste bed, een waterbed en plaatste deze in de mooiste kamer van het kasteel met openslaande deuren naar de tuin. Hier kan ze dromen van alles wat ze maar wilt, hier zal Roosje 1000 jaar slapen!  

En ja vandaag zitten de 1000 jaar slapen er op. Roosje wordt zo wakker.

Bekijk ons op youtube