0

Meer nieuws

27 maart 2024

Alles wat je moet weten over slapen op water

11 augustus 2023

Zes voordelen van een waterbed

10 februari 2023

Doe goed, slaap beter!

23 januari 2022

Goed slapen

21 januari 2020

Droomroosje wordt wakker

Alles wat je moet weten over slapen op water

Edwin Spier
|
27 maart 2024

Waterbedden, ooit een symbool van de jaren '70 en '80, beleven een moderne renaissance. Met geavanceerde technologieën en verbeterde ontwerpen bieden ze een unieke slaapervaring die traditionele matrassen uitdaagt. Dit artikel neemt je mee in de fascinerende wereld van waterbedden, van hun geschiedenis tot de wetenschap achter het slapen op water en helpt je te bepalen of een waterbed de juiste keuze voor jou kan zijn.

De oorsprong van waterbedden

Hoewel veel mensen denken dat een waterbed een product is van de jaren '60 en '70 dateert het concept al van veel eerder. De eerste waterbedden werden al in de 19e eeuw gebruikt voor medische doeleinden. Het moderne waterbed zoals wij dat nu kennen werd echter in de jaren '60 ontwikkeld door Charles Hall als een project voor zijn masteropleiding in industriële vormgeving.

Soorten waterbedden

Er zijn grofweg twee soorten waterbedden: hard-side en soft-side. Een hard-side waterbed is een watermatras in een stevig houten omranding. Een soft-side waterbed heeft rondom de watermatras een rand van schuim waardoor hij meer lijkt op een traditionele matras en hij in een gewoon ledikant geplaatst kan worden.

De voordelen van slapen op water

Ondersteuning

Het meest opvallende voordeel van het waterbed is de ongeëvenaarde ondersteuning die het biedt. Water past zich aan de vorm van je lichaam aan waardoor je lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld zonder drukpunten te creëren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van rugpijn en het verbeteren van de slaapkwaliteit in het algemene.

Hygiëne

Waterbedden bieden ook voordelen op het gebied van hygiëne. De watermatras, gemaakt van vinyl kan gemakkelijk worden gereinigd en de tijk kan men wassen waardoor een waterbed ideaal is voor mensen met een allergie. Ook kunnen huisstofmijten en andere allergenen zich niet ophopen zoals in traditionele matrassen.

Temperatuur

In een waterbed bepaal jij de temperatuur. Een waterbed wordt verwarmd met een verwarming. Gemiddeld stelt men de temperatuur van een waterbed in op 28 graden. Wil je iets warmer liggen? Dan stel je eenvoudig met de thermostaat de tempratuur hoger dan wel lager in.

Duurzaamheid

Hoewel de initiële investering in een waterbed niet veel lager is als die van een traditioneel goed bed, gaan waterbedden vaak langer mee. Met de juiste zorg en onderhoud kan een waterbed al snel 15 jaar meegaan, wat de investeringskosten per jaar verlaagt.

Overwegingen bij de aanschaf van een waterbed

Onderhoud

Waterbedden vereisen iets meer onderhoud dan traditionele matrassen. Het water moet behandeld worden met een conditioner om de groei van algen en bacteriën te voorkomen, de watermatras moet om de drie maanden aan de buitenkant gereinigd worden met vinylreiniger en het bed moet af en toe worden ontlucht.

Beweging

Doordat je op een waterbed het materiaal niet samenperst maar verplaatst beweegt een waterbed. De beweging, het verplaatsen van water kan men verminderen, vertragen door het waterbed te stabiliseren. Waterbedden worden gestabiliseerd door kamers, fiber matten of met schuim. Vind je bewegen echt niks of is er een groot gewichtsverschil met je partner dan kies je voor een waterbed met twee aparte watermatrassen. Nu merkt je niks meer van de ander en bovendien kan ieder zijn eigen stabilisatie kiezen en kan je jouw deel van het bed op de door jouw gewenste temperatuur verwarmen.

Gewicht

Waterbedden zijn aanzienlijk zwaarder dan een traditioneel bed. Het is belangrijk om te zorgen dat de vloer van je slaapkamer het gewicht kan dragen, vooral in oudere huizen met een houten vloer kan dit van toepassing zijn.

Conclusie

Slapen op water biedt een unieke combinatie van comfort, ondersteuning en hygiëne die moeilijk te evenaren zijn met traditionele matrassen. Hoewel de aanschaf van een waterbed niet goedkoper is als een traditioneel bed , is de investering per jaar lager. Een waterbed vraagt wel wat onderhoud desondanks kan het voor veel mensen een verandering ten goede betekenen in hun slaapkwaliteit en algehele welzijn. Of een waterbed geschikt is voor jou, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, slaapbehoeften en bereidheid om je aan te passen aan een nieuwe slaapervaring.

Bekijk ons op youtube