Eennieuwbed.nl

 

Help! Ik ben op zoek naar een nieuw bed. 

 

Een goed bed uitzoeken is niet makkelijk, want wat is een goed bed, wat is eigenlijk slapen, waarom slapen we? Op deze pagina de antwoorden. De antwoorden en uitleg zijn niet volledig maar geven u een handvat bij het uitzoeken van een nieuw bed. Voor meer informatie of een persoonlijk slaapadvies bezoekt u onze showroom.

 

Over slapen

 

In het algemeen kan men zeggen dat we slapen om te herstellen, om de dag te verwerken lichamelijk en geestelijk. Bij het rusten, het herstellen zijn de houding van het lichaam en het comfort erg belangrijk.

 

Men moet in bed in de juiste houding liggen zodat de rug, de tussenschijfwerfelkolom, het sponsje tussen je ruggewerfels recht ligt en zich kan herstellen.

 

Overdag door te staan en te tillen belasten we onze rug, en duwen we een beetje vocht uit onze tussenschijfwerfelkolom en krimpen we, ongeveer een 1 tot 1.5 cm. Als we slapen zuigt de tussenschijfwefelkolom vocht aan en schakelt deze de ruggewefel weer iets uit. 's Morgens bent u dan ook weer 1 a 1.5 cm langer dan de avond ervoor. Dit is ook de reden waarom oma's en ook opa's kleiner worden, de tussenschijfwerfelkolom zuigt geen of minder vocht aan, herstelt niet meer, is versleten en daarom "krimpen oude mensen".

 

Liggen we in een verkeerde houding dan gaat het uitschakelen van de ruggewerfel gepaard met pijn, meestal laag in de onderrug. Deze pijn verdwijnt weer als men opstaat. Daarom is de houding zo belangrijk.

 

Ook moet men comfortabel en ontspannen liggen waardoor men minder draait en spieren beter herstellen.

 

Draaien wordt gezien als een verstoring van de nachtrust.

 

Het aanzuigen van vocht door de tussenschijfwerfelkolom gebeurt niet de hele nacht. We slapen dan ook niet in een fase, we doorlopen in een nacht verschillende fases. de slaap cyclus.  Alleen in de "diepe slaap" zuigen de tussen schijven vocht aan en herstelt het lichaam. Gemiddeld komt komt men per nacht acht keer in een "diepe slaap". De fases er voor en er na, de "sluimerfase" zijn ook belangrijk. In deze fase verwerkt men geestelijk de dag. Belangrijk is dat men in deze fase niet gestoord wordt. Niet door de muziek van een buurman maar ook niet omdat u niet comfortabel ligt en hierdoor draait. Draaien houdt u uit uw slaap en verstoort de slaap cyclus. 

 

Goed slapen is, stil liggen in de goede houding!

 

Er bestaan verschillende bedden, en van elk materiaal kan je een goed bed maken zolang deze maar zorgt dat de rug in de juiste houding ligt en hij comfort geeft zodat men minder draait.

 

Over bedden

 

Er bestaan verschillende soorten bedden. De meeste bedden bestaan uit twee onderdelen, een bodem en een matras. 

 

Afhankelijk van de bodem kiest man de matras. 

 

Er zijn simpel gezegd drie soorten matrassen, binnenverings- schuim- en watermatrassen. 

 

Een binnenveringsmatras geeft veel steun, bepaalt de houding in bed maar geeft weinig comfort. Een schuimmatras geeft minder steun maar heel veel comfort. Een watermatras geeft steun en optimaal comfort.

 

Op een bodem die veel steun geeft, de de houding bepaalt. Bijvoorbeeld een lattenbodem. Legt men een schuimmatras, een matras die vooral veel comfort geeft. Bijvoorbeeld een latexmatras of een traagschuimmatras. De bodem geeft de steun, bepaalt de houding en de matras geeft het comfort.

 

Als de bodem minder steun geeft, maar de matras vooal draagt. Bijvoorbeeld een spiraal bodem of een boxspring. Dan legt men hier een binnenveringsmatras op, de matras geeft nu de steun en bepaalt de houding. Voor het comfort legt men hier tegenwoordig dan nog een topmatras bovenop van schuim om comfort te verhogen. 

 

Let op bij het kopen van een binnenverings- of schuimmatras op de hardheid van de matras. De hardheid wordt bepaalt door uw gewicht en is niet uw smaak. Bent u onder de 80 kilo dan koopt u een zachte matras, bent u boven de 80 kilo dan koopt u een stevige matras. 

 

Koopt u een waterbed dan maakt dit alles niet uit. Een waterbed geeft de beste steun in welke houding men ook ligt. En omdat men niets samenperst maar het water verplaatst ligt men comfortabel zonder drukpunten. Men draait minder, rust beter uit en / of wordt vrolijker wakker.

 

Alle drie slaapstystemen geven volledige ondersteuning en afhankelijk van de dikte van de topmatras van de boxspring ook comfort. Het waterbed en de lattenbodem kan men instellen. Instellen naar lichaamsbouw en persoonlijke smaak. Een waterbed kan men afhankelijk van gewicht iets voller dan wel leger laten, een goede lattenbodem heeft een schouderzone en een instelbare heup en bilzone. Hier maakt men o.a. het verschil tussen een mannen en vrouw. De meeste boxspings hebben deze mogelijkheid niet.

 

Over Matrassen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is goed slapen?
Goed slapen is stil liggen in de goede houding.

Waar moet een goed bed aan voldoen?
Een bed moet goed ondersteunen.
Zorgen dat je in de goede houding ligt.
Moet zich kunnen aanpassen.
Vooral heel comfortabel en lekker aanvoelen.

Dat is voor iedereen verschillend en daarom worden er ook zoveel bedden gemaakt.

Waarom is die ondersteuning en houding? ’s Nachts word je langer omdat de tussenschijf wervelkolom vocht aanzuigt. Overdag krimp je ongeveer 1,5 cm. Dat is omdat je vocht uit die tussenschijven duwt. Dat is ook de reden waarom oma’s en opa’s kleiner worden. Dat is niet omdat de botten krimpen, maar omdat de tussenschijven verslijten en ze hierdoor dus krimpen.

Houding is dan heel belangrijk, want als die tussenschijven vocht aanzuigen of het lichaam uitschakelt, dat de rug in de goede houding ligt. Zodat je ’s ochtends zonder rugpijn wakker wordt.
Dat aanzuigen van vocht gebeurt niet de hele nacht. We slapen dan ook niet in één fase, maar we doorlopen verschillende fases als we slapen.
[plaatje slaapfases]
De tussenschijven zuigen enkel vocht aan in je diepe slaap. Als het goed is, kom je gemiddeld 8 keer per nacht in een diepe slaap. Dit is een belangrijke fase. De fases ervoor en erna zijn ook heel belangrijk. Je moet dan niet teveel gestoord worden door een buurman, maar ook niet door een bed die je drukpunten geeft op schouders en billen. Hierdoor gaat men draaien en slaat men in het ergste geval de diepe slaap over. Men heeft in dat geval zijn ogen dicht gehad, maar je bent niet uitgerust. Je hebt waarschijnlijk de hele nacht liggen woelen en draaien.

Verschillende slaapsystemen:
In een boxspring zitten veel veren. Deze zorgen in theorie voor een goede houding. Echter geeft een boxspring op zich weinig comfort, het geeft juist veel drukpunten, door de veren die heel hard terugduwen. Dit is ook de reden dat veel boxsprings tegenwoordig veel verkocht worden met een topdekmatras zodat zoveel mogelijk drukpunten worden weggenomen. Een topdekmatras is echter maar 5 tot 10 centimeter dik.
Een beter slaapsysteem zou zijn een goede lattenbodem met een schuimmatras van 20 centimeter. Een goede lattenbodem is instelbaar en bepaalt dan de houding, Omdat deze verstelbaar is kun je hem volledig op jouw lichaam afstemmen, wat met de meeste boxsprings niet kan. De schuimmatras op de lattenbodem moet zorgen voor het comfort. Dit zal het ook geven wat het geeft een 20 centimeter dik comfort.
Het beste slaapsysteem is echter een waterbed. De perfecte ondersteuning en optimaal comfort.

Openingstijden  
Maandag 13.00 - 18.00 uur
Dinsdag 10.00 - 18.00 uur
Woensdag 10.00 - 18.00 uur
Donderdag 10.00 - 20.00 uur
Vrijdag 10.00 - 18.00 uur
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

 

 

Beoordelingen verborgen omdat cookies zijn uitgeschakeld.

Hydro-sfeer Waterbedden

 

Rijksweg - Zuid 78
6161 BP  GELEEN (Zuid-Limburg)

T +31 (0)46 - 475 43 10
E info@hydrosfeer.nl